Tekel işçisi sağlığını kaybetti, direncini kaybetmedi

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 27 Aralık 2009 12:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tekel işçilerinin 12 gündür süren direnişlerinin faturası ağır oldu. Birçoğu şehir dışından gelen ve betonun üstünde sabahlayan işçilerde solunum yolu enfeksiyonu, ayaklarda apse ve belde zedelenme var. İşçiler buna rağmen 'Mücadeleye devam' diyor

Özelleştirme sonrası işlerini kaybeden Tekel işçileri şimdi de sağlıklarını kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya. Türkiye'nin dört bir yanından Ankara'ya gelerek 12 gündür seslerini duyurmaya çalışan Tekel işçileri bir taraftan da sağlık problemleriyle uğraşıyor. Beton üstünde geceleyerek mücadele veren Tekel işçileri, solunum yolu enfeksiyonu, kas ve eklem ağrıları, ayaklarında apse ve tansiyon gibi rahatsızlıklarla boğuşuyor. Bu rahatsızlıklarına rağmen yaklaşık 12 bin kişiyi bulan Tekel işçileri mücadelelerini sürdürmekte kararlı.

Adana, Urfa gibi Türkiye'nin farklı illerinden Ankara'ya gelen ve ilk günler Türk-İş'te kalan işçiler, Türk-İş'in faaliyetlerin aksaması gerekçesi ile başka sendikaların misafirhanelerine yerleştirildi. Ancak, misafirhanelerde sadece 400'e yakın işçiye yer bulunurken, kalan binlerce işçi ya sendikaların konferans salonu ve bodrum katı gibi yerlerinde ya da koridorlardaki beton zeminin üzerinde sabahlıyor. Son derece kötü koşullarda yaşam savaşı veren işçilerin, sağlık problemlerinde de sorunlar her geçen gün artış göstermeye başladı.

Yorgunluk had safhada

Radikal'e bilgi veren Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Kerim Bora Yılmaz, özellikle işçilerde, alanlarda yüksek sesle bağırmak ve ayazda beklemekten dolayı solunum yolu enfeksiyonları ile karşılaşıldığını söyledi. Dr. Yılmaz, ayrıca 12 gündür betonun üstünde yatan, bazen ayakta geceyi geçiren işçilerden bazılarının, vücut direncini yitirmesi nedeniyle yere düşerek kaşları patlayanların olduğunu söyledi.

İşçiler arasında uzun süre ayakta kalmalarından dolayı ayaklarında apse nedeni ile tedavi olanların sayısının arttığına dikkat çeken Yılmaz, şunları söyledi:

?Bu rahatsızlıklarına rağmen işçiler mücadelelerini sürdürmekte kararlı. İşçilerin hastalıklarından dolayı geri dönme niyeti yok. Bunlar sadece soğuktan kaynaklı sorunlar ve üzüntü yaşamıyorlar. Ancak işçilerin soğukta kalmaları ve miting sırasında yüksek sesle bağırmalarından dolayı solunum yolu enfeksiyonu rahatsızlığı ortaya çıkıyor.

Kronik hastalıklar arttı

Ayrıca tansiyon gibi bazı kronik problemleri olanların rahatsızlıkları artış gösterdi. Ankara Hekim Odasından ve Türk Eczacılar Odasından ilaçlar temin ediyoruz. Soğuktan dolayı kas ve eklem ağrıları meydana gelebiliyor. Gece sendikada kalanlar boyunlarında bellerinde ağrılar oluyor.?

Banyo yapmak lüks

Zor şartlarda mücadelelerini sürdüren işçilerin bir kısmı 12 gündür hiç banyo yapamamış. Yaklaşık 12 bin kişiyi bulan işçilerin bir kısmı dönüşümlü olarak Ankara'da bulunuyor. Dün Adana'dan gelen bazı işçiler diğer şehirlerden gelen arkadaşlarından nöbeti devraldılar. İşçilerin büyük bir çoğunluğu izin problemi yaşarken, şehir dışından Ankara'ya gelen işçiler bu sorunu ücretsiz izine çıkarak ya da rapor alarak aşmaya çalışıyor. Tekel işçilerine Ankara'ya geldikleri ilk günler sokaklarda kaldı. Türk-İş Sendikası işçileri sokakta bırakmamak için kapılarını açtı. Ancak, bu durumda sendikanın faaliyetlerinin aksamasına neden oldu. Bu durum karşısında önlem almaya çalışan Türk-İş, işçileri binadan çıkartarak, bir kısmını diğer sendikaların misafirhanelerine yerleştirdi. Ancak misafirhanelerde sadece 500 kişinin yerleştirilebildiği ve bunların çoğunun da kadınlardan oluştuğu belirtiliyor. Erkek çalışanların büyük bir çoğunluğunun ya dışarıda ya da sendika binasının zemin katlarında kaldıkları ifade ediliyor. İşçiler mücadelenin süreceğini belirtiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber